Windroosprogramma

Om de keuze voor een mbo-opleiding gemakkelijker te maken ontwikkelde het Da Vinci College samen met enkele middelbare scholen het programma ‘Windroos’: een traject om leerlingen te laten ontdekken en ervaren welke mbo-opleiding het beste bij hem of haar past. De kans op het maken van een goed keuze neemt hierdoor flink toe.

Hoe gaat het programma in zijn werk?

1. (Eind)derdejaars of begin vierdejaars vmbo-leerlingen starten met een kick off over het Windroosprogramma.

2. Uitgangspunt is: wat wil je later worden?

3, De leerling krijgt aangereikt welke opleiding hier goed op aansluit.

4. Met de lesbrief Oriëntatie op opleiding en beroep onderzoekt de leerling deze opleiding. Als de opleiding niet is wat de leerling zoekt, krijgt de leerling een alternatief aangeboden.

5. De leerling krijgt een gesprek met een student die de onderzochte opleiding op het mbo volgt. Dit gesprek vindt plaats in groepjes in een meet & greet met studenten van het mbo. 

6. De leerling werkt vervolgens aan een beroepsgerichte praktijkopdracht die praktisch laat snuffelen aan het beroep en de opleiding. De opdracht geeft ook een inkijk in hoe het leren op het mbo eraan toe gaat. Denk aan plannen voor langere termijn en eigen verantwoordelijkheid nemen.

7. De leerling voert een keuzecheckgesprek met de eigen mentor en een loopbaanadviseur van het mbo over de gemaakte keuze voor een vervolgopleiding.

8. Als de leerling een goede keuze heeft gemaakt krijgt hij/zij een aanbevelingsbrief mee die meegenomen kan worden naar het intake-gesprek van de gekozen opleiding.

Klik hier voor meer informatie (pdf)


Bedrijfsgegevens

Da Vinci College
Leerparkpromenade 100
3312 KW Dordrecht

Telefoonnummer: 06-51562568

Website: https://www.davinci.nl/het-windroos-project-lees-meer


Mogelijkheden

  1. Anders

Onderwijs

  • vmbo

Neem contact op met Windroosprogramma

    Contactformulier