Techplek
Welkom bij Techplek, dé plek waar leerlingen uit het basisonderwijs gratis kennismaken met de 7 werelden van techniek.
Sterk Techniek Onderwijs begint bij de basis(school)
In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt jaarlijks extra geld geïnvesteerd met de volgende doelstelling; werken aan duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs. En wij vinden dat dit moet starten in het basisonderwijs.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen al in de bovenbouw van de basisschool een beeld vormen van beroepen en sectoren en hier een voorkeur voor ontwikkelen. Leerlingen vormen zich op deze leeftijd ook al een beeld van hun eigen geschiktheid voor deze beroepen.
Wij vinden het dan ook erg belangrijk om de bovenbouwgroepen van het primair onderwijs kennis te laten maken en succeservaringen te laten opdoen met alle facetten van techniek.
We hebben 8 modules ontworpen met elk minimaal 5 opdrachten gerelateerd aan de 7 werelden van techniek. De opdrachten sluiten weer aan op de belevingswereld van deze kinderen. Ook binnen de opdrachten hebben we gezorgd voor differentiatie, omdat we in het basisonderwijs te maken hebben met leerlingen van alle uitstroomniveaus.
Door de 7 werelden te gebruiken als onderlegger voor de verschillende opdrachten komen de leerlingen ook in aanraking met de mogelijke beroepen die bij deze werelden horen. Op ons Techplek YouTube kanaal bieden we LOB ondersteunende filmpjes aan voor het PO en onderbouw VO voor een oriëntatie op het technisch werkveld.
Omdat we succeservaringen willen voor alle leerlingen, zorgen we dat de opdrachten aansluiten bij de 5 Béta-TechMentality types. Deze verschillende types denken op een eigen wijze over techniek. De types zijn; vernieuwers, denkers, doeners, ontdekkers en maatschappelijke toepassers. Binnen iedere module zijn er opdrachten voor alle types, leerlingen kiezen vooraf met welke opdracht ze aan de slag zouden willen gaan. Zo zorgen we ervoor dat ze enthousiast aan een opdracht beginnen en is de kans groter dat ze met een positief beeld van de betreffende techniek naar huis gaan.
Afgelopen schooljaar hebben we ruim 3200 leerlingen mogen ontvangen op onze Techplek in Ridderkerk en Barendrecht.
Alle Wetenschap & technologie doelen komen aan bod bij het volgen van alle modules. Denk hierbij aan het werken met hout, 3D printer, Lasersnijder, drones, fotografie, robotica en nog veel meer.
Bekijk eens onze nieuwe website: https://techplekbar.wixsite.com/techplek
Neem contact op voor meer informatie of reservering van een bezoek:
Voor Barendrecht: Techplek.bar@gmail.com
Voor Ridderkerk: Techplek.rid@gmail.com
Eind groep 6 kan gestart worden met de ontdekmodule gevolgd door 4 modules in groep 7 en 3 in groep 8. Het aantal te volgen modules is ook naar eigen wens aan te passen.
De modules zijn opgebouwd uit minimaal 5 opdrachten. Leerlingen kiezen vooraf zelf met welke opdracht ze aan de slag willen, zo houden we rekening met alle vijf bètatypes die er zijn.
Duur: 09.00 uur tot 14.00 uur
Doelgroep: Groep 6 t/m 8
Aantal leerlingen: Gehele klas (max 30 lln)
Kosten: Er zijn (door subsidie) geen kosten
Ook te vinden op Instagram en YouTube via Techplek
Bedrijfsgegevens
Techplek
Techplek Ridderkerk (Gemini College) Sportlaan 16, 2982 SN Ridderkerk
Techplek Barendrecht (De Jonge Gaarde) Dierensteinweg 2, 2991 XJ Barendrecht
Website: https://techplekbar.wixsite.com/techplek
Mogelijkheden
- Gastles/workshop
- Praktijkopdrachten
Onderwijs
- basisonderwijs